Världen reagerar starkare på oroligt Iran

Oroligheterna i Iran väcker allt starkare reaktioner i omvärlden. Irans mäktiga Väktarråd meddelar att det avvisar kravet på att presidentvalet ska göras om, och FN:s generalsekreterare kräver i ett uttalande ett stopp på våldet.

FN-chefen säger att han är bestört över våldet i Iran efter valet och att de iranska myndigheterna måste respektera medborgliga och politiska rättigheter. Ban Ki-moon upprepar därmed vad flera politiska ledare i Europa och USA:s president redan sagt.

Men reaktionen från Irans ledning har hittills varit helt avvisande.

"Säkerhet först, alltså inga demonstrationer, sedan kan vi diskutera val", sade en talesman för det mäktiga Väktarrådet i går.

Uttalandena från Merkel, Brown, Sarkozy, Reinfeldt och inte minst Obama tolkas av Irans ledning som en inblandning i iransk politik och ett direkt stöd till oppositionen. En opposition som den beskriver som en marionett styrd av väst, som vill största det iranska styret.

Natten har enligt flera rapporter varit lugn i Teheran. Inga sammandrabbningar har ägt rum mellan polis och demonstranter.

Efter de senaste dagarnas allt hårdare metoder från polisens sida för att kväsa protesterna, så uppmanar nu oppositionsledaren Mousavi människor att ta till nya kreativa metoder, att undvika konfrontation.

Kravet är fortfarande att presidentvalet för elva dagar sedan ska underkännas på grund av valfusk och göras om, och kanske hade bilister i staden Shiraz i södra Iran hörsammat Mousavi i går kväll.

I stället för att marschera på gatorna, körde folk runt i sina bilar och tutade oupphörligen, rapporterar CNN.

Irans mäktiga Väktarråd meddelar att det avvisar kravet på att presidentvalet ska göras om och att det inte förekom några större felaktigheter under röstningen, uppger statlig tv.

Kristian Åström, Jerusalem
Kristian.astrom@sr.se