Advokat utsedd till den mordmisstänkte

Stockholms tingsrätt har nu förordnat advokat Gunnar Falk som försvarare åt den 35-årige man som gripits misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Polisens arbete koncentreras nu på den gripne. Mannen har kommenterat anklagelsen, men polisen vill inte säga vad han har sagt.
– Arbetet kring den gripne är prioriterat på grund av att där finns en tidsfaktor. Åklagaren måste fatta beslut inom tre dygn om hon ska begära honom häktad hos tingsrätten, sa Stina Wessling vid polisens presskonferens klockan 11 på onsdagsförmiddagen. – Det finns många åtgärder som måste vidtas innan dess. Vi har därför omprioriterat lite i våra resurser och satt in mycket på det just nu. Det innebär dock inte att vi inte arbetar parallellt med de andra uppgifterna i utredningen. Tidigare dömd Den gripne är 35 år och folkbokförd i en stad i Västsverige. Han har tidigare dömts för flera brott, bland annat brott mot knivlagen, hemfridsbrott och brott mot tjänsteman. Det längsta fängelsestraffet hittills är åtta månader för grovt bedrägeri. Förra sommaren genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning, men den visade inte på någon allvarlig psykisk störning. Mannen har nu pekats ut av flera oberoende personer i utredningen om mordet på Anna Lindh. Det finns andra som också pekats ut, men ingen annan har anhållits. Stina Wessling vill inte kommentera om det är aktuellt att anhålla någon mer. Skäligen misstänkt Hon vill inte heller kommentera om den gripne är den mest intressanta i utredningen. – Han är ju skäligen misstänkt och han är identifierad och det gör ju att han är intressant. Men, som sagt, det finns andra också som fortfarande är intressanta. Men är det då mer troligt att det är han som är gärningsmannen? – Jag vill inte säga vad som är mest troligt, säger Stina Wessling. Personer i mannens omgivning har förhörts. De är inte misstänkta för brott. Vad de förhören gett vill polisen inte säga. Förhör med den gripne fortsätter under onsdagen. Advokat Gunnar Falk har utsetts till mannens försvarare. Väntar på testresultat Det finns ännu inga resultat från undersökningar av DNA och fingeravtryck. Polisen vill inte säga om den gripne syns på några andra bilder från övervakningskameror än de från NK. Det är inte heller klart att det är den gripne mannen som syns på bilderna från NK. Överhuvudtaget vill inte Stina Wessling kommentera om misstankarna mot mannen har stärkts sedan han greps på tisdagskvällen. – Det vill jag inte svara på heller. Det är för tidigt att säga det, säger Stina Wessling.
Gunilla Österlund gunilla.osterlund@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".