Solana fördömer våldet i Iran

Uppdaterad: 16:30
EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana besökte Stockholm och utrikesminister Carl Bildt på tisdagen. Solana fördömer våldet mot de fredliga demonstranterna i Iran.

– Vi har sett våld som vi måste fördöma, våld mot fredliga demonstranter som vi måste fördöma. Pressfrihet och rätten att demonstrera är grundläggande rättigheter som vi förväntade oss att Iran skulle skydda och försvara, sa Solana vid en pressträff efter sitt möte med Bildt.

EU har kritiserats för att inte vara tillräckligt tufft mot Iran, men enligt Solana kan inte EU göra så mycket mer än att fördöma det som händer.

– Det är inte mycket EU kan göra nu. Vi har inte medlen att göra något viktigt eller betydande, men vi talar och pratar och försöker få fram ett annat beteende.

Men den diplomatiska aktiviteten kring Iran har ökat under tisdagen. Sverige och flera andra europeiska länder kallade Irans ambassadörer till utrikesdepartementen och UD kritiserade utvecklingen och de dödliga attackerna mot demonstranterna.

Carl Bildt hoppas ändå att Iran efter valet och demonstrationerna ska gå mot mer demokratiskt håll även om utvecklingen kan blir svår och det kan ta tid. Att införa exempelvis ekonomiska sanktioner är fel väg att gå menar han, EU och Sverige borde snarast göra tvärt om.

– Finns en stark vilja till reformer och förändring i det iranska samhället, kan vi långsiktigt öppna upp mer mot det iranska samhället. Mot de unga människor som vill ha kontakt med omvärlden, som vill ha en dialog, en öppning. Det är snarare den vägen man ska gå, att isolera Iran ännu mera är att låsa in dem med de mörka krafterna.

Solana sa att det inte fanns så mycket annat att göra, du säger att vi får se hur det utvecklas. Är EU lite tandlöst i de här situationerna?

– Nej, det är så världen är. Vi har ingen armé att skicka in. Det här är en förändring som måste komma inifrån och underifrån i Iran.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se