USA får använda flygbas i Kirgizistan

Regeringen i centralasiatiska Kirgizistan har gjort en helomvändning och tillåter nu USA att fortsätta att använda en viktig flygbas i landet för transporter till Afghanistan.

Den 18 augusti skulle USA ha lämnat flygbasen Manas i Kirgizistan där det finns 1 000 amerikanska soldater och utrustningen har redan börjat monteras ner.

Beslutet att USA skulle ut kom helt överraskande i februari och olämpligt eftersom president Obama planerade att utvidga USA:s insats i Afghanistan, många trodde då att det hängde samman med att Kirgizistan just hade fått 2 miljarder dollar i hjälp och lån från Ryssland. Moskva har dock hela tiden förnekat att man kommit med några påtryckningar.

Nu har situationen helt förändrats, regeringen i Kirgizistan har gjort upp med USA om att den amerikanska militären ska få fortsätta använda basen, häromdagen talade Obama med sin kirgiziske kollega Kurmanbek Bikayev och det är möjligt att han då kom med några nya löften. Det har hela tiden spekulerats om att kirgizerna helt enkelt vill ha mer betalt.

Flygbasen har haft en vital betydelse för att transportera utrustning till USA:s och Natos trupper i Afghanistan. Det är fortfarande osäkert om USA kommer att kunna använda basen i samma omfattning som hittills, bland annat talas det om att man inte längre ska få transportera vapen den vägen.

Parlamentet i Kirgizistan ska i dag diskutera det nya avtalet med USA men det lär vara en formsak.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se