Naturskyddet förlorar i nya budgeten

Naturskyddet i det vanliga skogbruket är en förlorare i regeringens och samarbetspartiernas budgetförslag som presenteras nästa vecka. Enligt vad Ekot erfar kommer skyddet av unika växter och naturtyper i skogen att rustas ner, samtidigt som rådgivningen till skogsägare stoppas.
Det ser mörkt ut för delar av naturvården. Det handlar om så kallade biotopskydd och frivilliga avsättningar till naturvårdsområden, alltså områden inom det vanliga skogsbruket, utanför naturreservaten som skogsägare frivilligt gå med på att skydda från avverkning eftersom de bedöms ha unika miljöer eller växter. I gengäld kompenseras skogsägaren ekonomiskt. Anslaget minskar med 20 miljoner Men i budgetförslaget föreslås enligt uppgift till Ekot en minskning av anslaget från 180 till 160 miljoner, trots att intresset bland skogsägarna är större än någonsin. Redan årets summa bedömts som alldeles för liten för att nå de mål som riksdagen satt upp. Nu befaras på flera håll en tillbakagång. Även den rådgivning som idag sker för skogsägare drabbas enligt vad Ekot erfar och ser ut att helt försvinna eftersom budgeten på 30 miljoner stryks. Rådgivningen har varit tänkt att förbättra kunskaperna inom skogsbruket kring både produktion och miljövård. Undran över mp:s roll Flera bedömare Ekot talat med ställer sig frågande till att fungerande miljöarbete ska drabbas och inte minst att miljöpartiet varit med om uppgörelsen. Lennart Olsen som är politiskt sakkunnig för miljöpartiet medger att man tvingats gå med på neddragningar men säger att utan partiet hade det blivit ännu värre. – Vi har ändå bidragit till att föra över ytterligare 25 miljoner så att det blir en ganska begränsad neddragning jämfört med en satsning vi har haft 2003, säger Lennart Olsen på miljöpartiet.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".