KINA

Folkligt missnöje med polisen djupnar

I Kina ökar problemen där landsortsbor med våld protesterar mot polis och myndigheter. Kinesiska myndigheter hävdar att ordningen är återställd i staden Shishou efter våldsamma konfrontationer mellan invånare och polis där. Upploppen startade på grund av ett omstritt polisärende, något som blivit ett återkommande fenomen i Kina.

Invånare i landsortsstaden Shishou i Hebeiprovinsen attackerade polisen och brände ett hotell efter ett uppmärksammat dödsfall förra veckan, då liket av en ung kock hittades utanför att av stadens hotell.

Polisen hävdade att mannen begått självmord genom att hoppa ut genom ett fönster på hotellet, medan de anhöriga misstänkte att hotellet låg bakom den unge mannens död efter att han hotat att avslöja knarkhandel som hotellet var inblandat i.

Upploppen är ett tecken på djupt folkligt missnöje med den lokala polisen, och militärpolis kallades in under helgen för att ta kontroll över staden. De ska ha använt vattenkanoner samt infört utegångsförbud.

Den statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att polisen i söndags lyckades få tillbaka kontrollen över området kring det nedbrända hotellet. Polisen ska också ha tagit med sig den döda kockens kropp.

Enligt vittnesmål ska staden ha skurits av från omvärlden med hjälp av vägspärrar och blockering av internet- och mobiltelefontrafik.

Händelsen i Shishou är en av de allvarligaste lokala oroligheterna i Kina sedan förra årets upplopp i landsortsstaden Weng'an i Guizhouprovinsen förra sommaren.

Då deltog tiotusentals personer i våldsamma protester som också hade också sin bakgrund i ett polisärende. En tonårsflicka hittades död och polisen avskrev fallet, medan allmänheten var misstänkte att flickan blivit våldtagen och mördad av sonen till en inflytelserik lokal partitjänsteman. Upploppen i Weng'an ledde till att den lokala polischefen och flera partitjänstemän fick avgå.

Kinesisk polis har mycket stor makt och stort inflytande över rättssystemet, och det är inte ovanligt att lokala polismyndigheter har kopplingar till kriminella nätverk.

Varje år inträffar tiotusentals protester och oroligheter på olika orter i Kina, ofta är det protester mot myndighetskorruption.

De flesta incidenter rapporteras aldrig i medierna, men censurmyndigheterna får jobba allt hårdare för att förhindra nyheter och filmsnuttar från att spridas och utlösa vidare protester på internet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se