Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyliga relationer mellan Egypten och Israel

Det är nu 25 år sedan det så kallade Camp David-avtalet skrevs under. I avtalet lovade de bittra fienderna Egypten och Israel att sluta fred. Vilket de också gjorde. Men i dag är relationerna mellan de båda länderna djupfrysta.
Här i Kairo finns flera gator, torg och broar uppkallade efter dagar eller händelser som egyptierna gärna firar. Men någon Camp David-gata eller torg har jag inte hittat. Däremot ser jag en bit bort en av broarna över Nilen som heter 6 oktober-bron till minne av 1973-års krig mellan Egypten, Syrien och Israel. Ett krig som inledningsvis gick bra för egyptierna och som så småningom ledde till att president Anwar Sadat kunde ta steget att skriva under Camp Davidavtalet tillsammans med Israels premiärminister Menachem Begin. Men när jag frågar egyptier i dag om det här avtalet och om freden så är alla mycket kritiska mot Israel. – Dagens Israel är inte bra, säjer Salam Mustafa, de dödar civila och de är emot freden, fortsätter han.´ Sedan tre är tillbaka, då den andra intifadan mot den israeliska ockupationen av de palestinska områdena inleddes, har relationerna mellan Egypten och Israel, trots freden, varit mycket dåliga. Egypten har tagit hem sin ambassadör i Tel Aviv, handeln mellan länderna har minskat kraftigt och israelerna anklagar Egypten för att smuggla vapen till palestinierna. När jag frågar Heba Tula om hon vill åka till Israel och prata med israeler blir svaret nej. – De arbetar inte för fred, säjer Heba Tula om israelerna. Därför vill jag inte träffa dem. Däremot åker israelerna gärna till egyptiska badorter vid Röda Havet där allting är så mycket billigare än i Israel och de flesta säjer att de blir väl behandlade trots den djupt rotade misstänksamheten mellan de båda folken.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".