Värstingfästing på väg till Sverige

En ny farligare typ av fästing kan vara på väg till Sverige. Den sibiriska Taigafästingen kan ha besökt Västerbotten redan i fjol. Fästingen misstänks har goda förutsättningar för att sprida sig i Sverige.

– Vi har sett den här fästingen i Finland på kusten. Man kan tänka sig att den tagit sig över till Sverige med flyttfåglar. I Sverige har vi annars haft flest TBE-fall söderut i Stockholmstrakten. Det är betydligt längre avstånd upp till Norrland än vad det är från Finland, så det är mer sannolikt att sjukdomen skulle spridas från Finland, säger Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Den nya värstingfästingen härstammar från Sibirien och krypet bär på en farligare variant av TBE-viruset än vad vi är vana vid i Sverige. Det nya TBE-viruset kan leda till hjärninflammation med allvarligare symptom med feber, huvudvärk och kramper. Dödsfall är mycket sällsynta när det gäller båda virustyperna, men några procent fler har dött av virus från det sibiriska krypet.

Smittskyddsinstitutet upptäckte ett misstänkt men ännu inte bekräftat fall av det nya TBE-viruset i Skellefteåtrakten i fjol. I sommar ska institutet samla in och undersöka fästingar för att kunna isolera smittan.

– Som läget är nu så vet vi faktiskt inte att vi har den här fästingen i Sverige än, men jag tycker att man ska vara försiktig överhuvudtaget med fästingar. Dels ska man ha kläder som skyddar väl och dels kan man tänka på att om man har varit ute så ska man kolla kroppen ordentligt, säger Marika Hjertqvist, säger Marika Hjertqvist på Smittskyddsinstitutet.

Vaccinationsläkaren Ridha Hadfi på Svea Vaccin i Stockholm rekommenderar alla att vaccinera sig, även om man inte kan vara säker på att vaccinet skyddar mot det nya TBE-viruset.

– Vi rekommenderar folk att de ska vaccinera sig, i väntan på nya direktiv, tills vi vet vad det är för slags fästing, säger Ridha Hadfi.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se