Arabledare tiger om Irandemonstrationer

Medan såväl FN:s generalsekreterare och USA:s president som flera politiska ledare från Europa fördömt våldet i Iran är det tyst i de arabiska grannländerna. Ingen ledare har hittills uttalat sig om oroligheterna i Iran, men i den arabiskspråkiga pressen finns en del spridda kommentarer.

Vad är det som händer i Iran? frågar dagstidningen al-Khaleej som ges ut i Förenade Arabemiratet. ”Det rör sig inte om en revolution, inte ett försök till regimskifte, utan det är en konflikt mellan olika intressen.”

Arabiskspråkiga Londonbaserade Al-Quds är inne på samma linje och förtydligar: ”Vad som utkristalliseras är en bourgeoisie som inte står ut med ytterliga fyra år med president Ahmedinejad - som har en enkel bakgrund.”

Bland diplomater här i regionen är det ingen hemlighet att de arabiska ledarna, som Mubarak i Egypten, Kung Abdullah i Jordanien och kungahusen i Gulfen vrider sig obekvämt när folket på Teherans gator vänder sig mot makten.

Dels för att de är medvetna om att det finns ett jäsande missnöje i alla arabländer, och dels för deras egna odemokratiska styren gör att Iran framstår som regionens mest pluralistiska stat. Detta är också en förklaring till att Iran får ett begränsat utrymme i spalterna.

Många kommentatorer uttrycker misstro mot västs engagemang.

I jordanska ad-Dustour står på ledarplats att ”återigen har väst rest sig upp för att försvara demokrati och reformer i Iran. Och vi hade applåderat, om de agerat på samma sätt mot andra diktatoriska regimer i regionen. Men det är andra intressen än värnandet av demokrati som styr”, och hänvisar till affärsintressen.

Kristan Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se