EU:s nya grundlag kan möta motstånd

Många européer tycker att den europeiska integrationen tar för stora steg och går för fort nu. Det ses som en förklaring till att svenskarna röstade nej till euron, säger flera Europaforskare i Bryssel. De tror att EU-invånarnas tveksamhet kan leda till fler nej när det blir dags att folkomrösta om EU:s nya grundlag.
Den fjärde oktober startar regeringskonferensen om EU:s nya konstitution och då börjar hårda förhandlingar om att ersätta EU:s rullande ordförandeskap med en president, minska antalet kommissionärer i EU-kommissionen, försvaga medlemsländernas vetorätt och försöka enas om en gemensam utrikes- och försvarspolitik. Grundlagen kan möta motstånd En del EU-länder kommer att folkomrösta om det färdiga resultatet och flera Europaforskare i Bryssel anser att det kan bli svårt att få den nya grundlagen godkänd av EU:s väljare. Svenskarna kände sig inte mogna för att ta steget över till en ny valuta - och den nya grundlagen kan stöta på motstånd av samma skäl menar holländaren Ben Crum vid tankesmedjan Centre for european political studies. –Holland får sannolikt rösta om den nya grundlagen och även där finns många människor som tycker att EU:s utveckling gått för snabbt, tror Ben Crum. Och de forna öststaterna som just folkomröstat om medlemskap i EU - kommer de att orka ta ställning till en ny stor förändring redan om knappt två år? Stopp om ett land röstar nej Enligt den holländske forskaren Ben Crum kan det bli så många som 15 - kanske 20 av EU:s medlemsländer som kommer att hålla folkomröstning om den nya grundlagen - och det räcker att ett enda land röstar nej för att hela projektet ska stoppas. Men andra europaforskare i Bryssel anser att nej i folkomröstningarna om den nya grundlagen kommer att värderas olika. Givanno Grevi vid European Policy Centre säger att ett nej i Frankrike definitivt skulle blockera processen att ge EU en konstitution medan däremot ett nej i små och nytillkomna länder inte skulle tas lika allvarligt. Sverige, säger han, är ett viktigt medlemsland men å andra sidan har svenskarna just sagt nej till euron och riskerar att hamna i utkanten av diskussionerna om EU:s fortsatta integration.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".