Flest unga miljardärer i Ryssland

En rysk 36-åring finns i toppen av den här listan. Och bland de tio rikaste i världen under 40 år är så mycket som hälften ryssar. Alla med det gemensamma att de inte ärvt sin förmögenhet utan lyckats nå miljonerna via 90-talets privatiseringar.
Amerikanska tidskriften Fortune publicerar varje år listor över världens rikaste. I senaste utgåvan har ryska män tagit hälften av de tio topplatserna av rikaste under 40. Allra rikaste ryssen är Roman Abramovich med en förmögenhet på motsvarande dryga åtta miljarder dollar. Abramovich är guvernör i Chukotka. Hans holdingbolag Millhouse äger stora delar i oljejätten Sibneft och metallbolaget Rysk aluminium. På tredje plats återfinns Mikhail Fridman i bankjätten Alfa och Norilsk Nickels Mikhail Prokhorov ligger sexa. Ytterligare fyra ryssar listas, alla ägare inom olja, metall eller bankvärlden i Ryssland. En av de Rysslands i särklass rikaste oligarken Mikhail Khodorkovsky har dock hamnat utanför listan eftersom han fyllt 40 år. Förra året toppade Khodorkovsky med sin beräknade förmögenhet då på drygt sju miljarder dollar. Tillsammans beräknas årets sju rikaste ryssar under 40 vara värda nära 18 miljarder dollar. Det är mer än britterna på listan. Ettan på listan är dock amerikan Michael Dell, som tjänat pengar på Dell datorerna. De rikaste unga amerikanerna på listan finns alla inom IT och teknik. Många av de unga rika på listan har ärvt sina förmögenheter. Det gäller inte ryssarna. Att ryssarna så dominerar listan kanske förvånar med tanke på hur få år som gått sedan kommunisttidens fall. Men privatiseringen gynnade insideraffärer. De unga män som idag kan räknas till Rysslands nya oligarker med egna förmögenheter i landets olja, gas och metallindustri fanns på rätt plats vid rätt tid och kunde därmed kapa åt sig stora delar av landets tidigare statliga tillgångar.
Maria Persson Löfgren, Moskva

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".