Stöd till rymdprojekt räddar jobb i Trollhättan

På tisdagen presenterade statsminister Göran Persson i regeringsdeklarationen en lista över hur tillväxten ska öka i Sverige. Bland de mera konkreta löften som fanns i listan lovar regeringen att fortsätta att stödja det europeiska rymdprojektet Ariane, något som kan räddar 130 arbetstillfällen vid Volvo Aero i Trollhättan, där Torgny Stenholm är chef för rymddivisionen.
– Det är oerhörd glädje och lättnad. Vi har ju kämpat i ett år för att rädda verksamheten och nu verkar det vara i hamn, säger Torgny Stenholm, chef för rymddivisionen. Vad tror du det var för argument som bet så man bestämde sig för att fortsätta satsa pengar på den verksamheten? – Jag tror det var argumenten kring högteknologi och personal. Vi tillverkar ju och utvecklar komponenter till motorn som driver den här raketen. Det är ju verkligen teknologins spjutspets och i och med också Volvo Aeros och Volvos spjutspets. Varför tror du att regeringen tyckte att det här var så viktigt? – Jag tror det är tre perspektiv, det första är Volvo och Volvo Aero att vi tillför mycket för Volvokoncernen, det andra är nog arbetstillfällena och högteknologin för regionen och det tredje är europaperspektivet, det är ett viktigt och stort projekt som vi varit med i trettio år. Vad är slutmålet för hela projektet vad är det? – I ett europeiskt perspektiv är det att säkra ett europeiskt oberoende tillträde till rymden, att Europa kan skicka upp de satelliter Europa vill och inte vara beroende av USA, Japan och Kina.
Peter Olsson, SR Väst peter.g.olsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".