Iranska protester fortsätter trots varning

Uppdaterad: 17:37
I Iran meddelade myndigheterna i dag att man ska lära de gripna demonstranterna "en läxa" för att statuera exempel för andra. Men människor visar fortfarande sitt missnöje genom att gå upp på hustaken och skrika slagord, andra har på bilens helljus på i en tyst protest.

Och det finns också de som öppet vågar visa sin ilska på gatorna. En av dem är 25-åriga Nima som kommer att fortsätta att demonstrera.

– Inget är ju mörkare än svart, säger han och menar att de värsta farhågorna redan har besannats.

Svensk-iranska Sara, som vi kallar henne, har också varit ute och demonstrerat, men sedan helgens våldsamma protester vågar hon själv inte demonstrera. Men hon ser protesterande människor i gröna armbindlar till och från jobbet varje dag.

– Folk har fortfarande det där gröna bandet på sig och har helljusen på bilen på, de protesterar på alla sätt man kan komma på.

Reformkandidaten Karroubi manar till landsomfattande sorgedemonstrationer senare i veckan för att minnas de som dött i demonstrationerna.

Och Sara vittnar om att den revolutionära andan bland demonstranterna har lagt sig en aning efter helgen. Hon beskriver Teheran mer som en stad i sorg efter flera rapporterade dödsfall och många skadade.

– Många är upprörda för att deras medmänniskor håller på att bli skjutna. Förut var det krigsstämning men nu är alla sorgsna.

Många är rädda för är att utsättas för våld eller andra repressalier av regimen. En av dem som fick känna på regimens våld är den nyss hemkomna Meryem, som vi kallar henne. Meryem skulle hjälpa en gammal kvinna under ett demonstrationståg när militären gav sig på henne.

– Jag var ute på gatan bland alla människor när militären slog mig.

Vita huset meddelar i dag att USA har börjat se en förändring i Iran till följd av protesterna.

I Europa har flera länder kallat Irans ambassadörer till sina utrikesdepartement, likaså Sverige.

Men Iran slår ifrån sig den internationella kritiken. Nu senast anklagar regimen FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon för att lägga sig i landets angelägenheter efter att denna vädjat att våldet måste upphöra.

Samtidigt fortsätter det att rapporteras om gripanden, i dag kom det uppgifter om att en grekisk journalist som arbetar för den amerikanska tidningen The Washington Times har gripits.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se

Parisa Khakui
parisa.khakui@sr.se