Premiär för Allsång på Skansen

I kväll är det premiär för ett säkert sommartecken, Allsång på Skansen, och det är många som slåss om de bästa platserna framför Sollidenscenen. Ida Minsberg har till och med tillbringat natten utanför entrén.

– Det var ganska kallt och en ganska lång natt, jag sov kanske en halvtimme, men man är ändå så laddad så det är kul också, säger Ida Minsberg.

Grusplanen vid Sollidens scen på Skansen är inte helt olik en strand en vacker sommardag. Några ligger och solar i bikini, andra sitter under parasoll och spelar kort. Ida Minsberg och hennes kompisar kom hit halv fem igår och har nu väntat nästan ett dygn.

– Det har verkligen blivit en grej att det är så många som är här innan på dagen eller på natten och sen är man här hela dagen och man hör hur de tränar och repeterar. Sen när det börjar så blir det så bra stämning, säger Ida Minsberg.

I bakgrunden börjar Tomas Ledin sjunga ”I natt är jag din”. Han repeterar inför kvällens program och det är många timmar kvar men det är redan fullsatt.

Anders Lundin, som är programledare för sjätte året i rad, tror att hemligheten bakom allsångens popularitet är att inte ändra på för mycket på programmet.

– Vi frågar oss inför varje säsong, och vi frågar folk omkring oss också, om vi borde göra någonting radikalt. Ska vi vända uppochner på scenen? Men vi kommer alltid fram till att nej det ska vi inte. Jag tror att det här är ett program som lever på att det är traditionsbundet, att man känner igen sig och att det ska vara så här, säger Anders Lundin.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se