Barn folkbokförda i riksdagslägenheter

Riksdagsledamöterna Anita Brodén och Sven-Erik Österberg har låtit sina döttrar folkbokföra sig i deras övernattningslägenheter i Stockholm, som betalas av riksdagen. Och även om det inte finns något förbud mot det är det inte meningen att ens ledamoten själv ska vara skriven på adressen, säger Per Bengtsson, chef för administrativa avdelningen på riksdagsförvaltningen.

– Ledamöterna ska vara bokförda i sin valkrets där de bor, det är nödvändigt för att de ska kunna ha rätt till övernattningslägenheterna.

Får barn eller andra anhöriga bokföra sig i lägenheterna?

– Det finns inget uttryckligt förbud mot det heller, men syftet är att lägenheterna ska fungera som övernattningslägenhet åt ledamöterna.

Det är bara de riksdagsledamöter som bor mer än fem mil från Stockholm som har rätt till en övernattningsbostad i stan, där också närstående får bo, mot att ledamoten betalar 25 procent av hyran.

Däremot får inte familj och vänner bo där ensamma annat än under enstaka nätter.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österbergs dotter har inte varit bosatt i hans övernattningslägenhet, utan bara fått sin post dit. Men Folkpartisten Anita Brodéns vuxna dotter har bott i lägenheten mer eller mindre regelbundet under våren. Brodén säger att hon inte visste att det inte är tillåtet.

– Det var inte jag uppmärksam på och det får jag ta på mig och det vi också konsekvenserna av, säger hon.

Helt enligt reglerna har Anita Brodén anmält till riksdagsförvaltningen när dottern skulle bo i lägenheten och betalat in hyran, och enligt henne har ingen påpekat att det skulle vara något konstigt med blanketten.

Per Bengtsson, chef för administrativa avdelningen på riksdagsförvaltningen, säger att han inte heller sett något fel med Brodéns blankett. Däremot säger han att det kan bli aktuellt att se över reglerna för övernattningsbostäder nu. 

– Vi får titta på det efter den här händelsen. Varje gång det dyker upp någon oklarhet försöker vi täppa den luckan för att sträva efter maximal tydlighet, men det är riksdagsstyrelsen som avgör detta i sista hand.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se