LO vill ha mer av Elmehagen

AMF:s förre vd Christer Elmehagen ska betala tillbaka sammanlagt 8,6 miljoner kronor till AMF. AMF och Elmehagen har enats om en förlikning som bland annat innebär att Elmehagen betalar tillbaka 6 miljoner kronor av sina pensionspengar han fått från AMF.

Styrelsen ansåg att Elmehagen fått 12 miljoner för mycket, men han behöver bara betala tillbaka hälften. LO, som tillsammans med Svenskt Näringsliv äger AMF, välkomnar uppgörelsen, men LO:s nuvarande styrelseledamot i AMF, Per Bardh, ville ha mer.

– Nöjd ska man aldrig vara, man hade självklart förhoppningar om att det skulle bli ännu mera pengar tillbaka till pensionsspararna.

Wanja Lundby-Wedin har tidigare sagt att hon ville att 20 miljoner kronor skulle betalas tillbaka. Nu blir det ungefär hälften. Det är en rätt stor skillnad.

– Ja, men måste också överväga att de summorna på 20 miljoner byggde på att vi hade väldigt starka skäl att tro att vi skulle kunna klara det rent rättsligt. Nu har vi gjort en bedömning att den rättsliga vägen är både svår och lång, och då måste en förlikning i det här läget ses som att vi inte kan få en full pott, utan att vi måste dela på ansvaret, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare och ledamot i AMF.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se