Tekniska museet i Stockholm eldhärjat

Uppdaterad: 00:03
Ett 60-tal brandmän från åtta olika stationer jobbade med att släcka branden på Tekniska museet i Stockholm i går kväll. Det var en mellanbyggnad som innehåller arbetslokaler som brandhärjades. Själva museidelen har inte brunnit.

Branden startade vid 19-tiden i en låg byggnad som förbinder två huskroppar med varandra. Alla tillgängliga rökdykare skickades in, men lyckades inte komma åt att släcka branden i takfoten i byggnaden. Efter flera timmar var den fortfarande inte under kontroll.

För att komma åt att släcka och hindra branden från att sprida sig till själva museibyggnaden, tvingades man spränga hål i taket.

Vid midnatt var själva elden släckt men ett 20-tal brandmän fanns fortfarande kvar för att kontrollera att glöd inte flammar upp och sprider sig.

– Vi kommer att finnas kvar under natten, men styrkan trappas ned allt eftersom, säger Henry Linnsén, informationsansvarig vid Stockholms brandförsvar.

Sammanlagt 18 brandbilar med ett 60-tal brandmän larmades ut till branden. Inga personer uppges ha skadats.

Enligt Enligt Björn Engström vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral stängde museet klockan 17 och de sista ur personalen låste och lämnade byggnaden strax innan branden utbröt vid 19-tiden.

På grund av släckningsarbetet spärrades trafiken på Djurgårdsbrunnsvägen av.

Tekniska museets chef Ann Follin fanns på plats vid brandplatsen och konstaterade att museet kommer att hålla stängt.

– Vi kommer att tvingas hålla stängt för allmänheten i morgon onsdag för att bedöma skadornas omfattning och återställa lokalerna och hantera den rök som spridit sig i hela lokalerna, säger Ann Follin. 

Hon vill i dagsläget inte uttala sig om museet kommer att tvingas hålla stängt någon längre tid. 

Den brandhärjade byggnaden är en mellanbyggnad som ligger mellan huvudbyggnaden och den så kallade maskinhallen. I byggnaden finns arbetslokaler; verkstäder och konservatorsateljé. 

De mer värdefulla föremålen finns i utställningshallarna i angränsande byggnader som inte  eldhärjats men ändå drabbats av rökutvecklingen. Föremålen kommer nu att evakueras från utställningshallarna, berättar Ann Folin.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se