V kan bryta samarbete

Vänsterpartiet säger att de hotar att bryta samarbetet med regeringen om det blir en uppgörelse med de borgerliga partierna och miljöpartiet om att sänka skatterna på företagen. Miljöpartiet säger att en sådan uppgörelse är möjlig, men vänsterpartiet vägrar, säger förre partisekreteraren Lars Ohly.
– Det är ju inte någon arbetarrörelsepolitik, det är en traditionellt borgerlig politik, säger Lars Ohly. Lars Ohly kommenterar Göran Perssons regeringsförklaring, där statsministern öppnar för ett samarbete med de borgerliga partierna och miljöpartiet om att sänka vissa företagsskatter. Kan hota tillväxt I regeringsförklaringen säger Göran Persson att om kapitalbeskattning och vissa bolagsskatter väsentligt avviker från euroländer i vår närhet kommer detta bli ett hot mot tillväxt och välfärd. Men vänsterpartiet accepterar inte att regeringen vill samarbeta med de borgerliga partierna. – Då bryts samarbetet. Det finns ingen möjlighet att vi lyfter ut vissa skattefrågor och säger att det får ni göra upp med borgarna om och så får ni komma till oss och göra upp om resten, säger Lars Ohly. Men det hotet har vi ju hört från vänsterpartiet i flera år nu, att ni kommer att bryta samarbetet om ni inte får som ni vill. Men ni sällar er ändå till de beslut som tas. Hur mycket ska man tro på er den här gången? – Det har ju inte varit så att regeringen har gått till borgerligheten och gjort upp i någon fråga. Skulle de göra det är samarbetet slut, det finns inga som helst förutsättningar då, säger Lars Ohly. Mp vill samarbeta Men regeringens andra samarbetspartner, miljöpartiet, tror att en uppgörelse om sänkta skatter för företagen är bra. Efter regeringsförklaringen på tisdagen såg miljöpartiets språkrör Peter Eriksson heller inga hinder för att komma överens, även om vänsterpartiet då inte skulle vara med. – Det kan ju mycket väl hända. Vi har ju under åren som gått gjort ett antal överenskommelser med de borgerliga partierna för att stärka näringslivet i Sverige. Vi är beredda att fortsätta en sådan diskussion, säger Peter Eriksson.
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".