Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ozonhålet över Antarktis rekordstort

Det uttunnade ozonskiktet över jorden har lett till att ozonhålet över Antarktis i år är rekordstort. Uttunningen brukar vara värst just den här årstiden, men har redan nu nått den maximala nivå på 28 miljoner kvadratkilometer, som inträffade år 2000. Hålet kan utvidgas ännu mer de kommande veckorna.
– I år är hålet ovanligt stort i motsats till förra året när det var ovanligt litet, säger dr Michael Profitt vid Världsmeteorologorganisationen, WMO, i Geneve. Men forskarna menar att det förra året var ovanliga meteorologiska förhållanden, som gjorde att ozonhålet var mindre och uppdelat i två hål runt Antarktis. Utsläppen minskat Det är de tröga klimatsystemet som gör att det tar lång tid innan man ser någon effekt i de övre skikten i stratosfären, trots att utsläppen av ozonförstörande ämnen från kylskåp, luftkonditionering och sprayburkar faktiskt har minskat. – Inom de närmaste tio åren bör man kunna se en förbättring av ozonskiktet, säger Michael Profitt. Risker med uttunnat ozonskikt Risken med det uttunnade ozonskiktet är ju att det släpper igenom mer av solens ultravioletta strålning, som kan ge upphov till hudcancer och grå starr. Lyckat miljöavtal Den internationella överenskommelse, Montrealprotokollet, som ska minska utsläppen av ozonförstörande ämnen har setts som ett av de mest effektiva och lyckade miljöavtalen. Men en del tycks tro att jobbet redan nu är klart och det är inte sant, säger Michael Profitt. – Vi måste hela tiden övervaka vad som händer i atmosfären och fullfölja avtalet. Om man gör det kan ozonhålet vara borta om femtio år, säger Michael Profitt.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".