Kina

Människorättsaktivisten Liu Xiaobo gripen

En av Kinas mest aktiva oppositionella, Liu Xiaobo, har nu formellt gripits för sin medverkan i ett upprop för mänskliga rättigheter och demokrati förra året.

Den kända oppositionella skribenten Liu Xiaobo har hållits inlåst på okänd plats i mer än ett halvår men den statliga nyhetsbyrån Xinhua meddelade i dag att han formellt har gripits misstänkt för "agitation ämnad att undergräva statsmakten".

Anklagelsen är mindre allvarlig än brottsrubriceringen "försök att undergräva statsmakten" som ibland används mot oppositionella i kinesiska domstolar och som kan ge maximalt livstids fängelse.

Med den nuvarande brottsrubriceringen riskerar Liu Xiaobo fem år i fängelse, enligt hans advokat, Mo Shaoping.

Liu Xiaobo var aktiv under demonstrationerna kring Himmelska fridens torg 1989 och straffades med 20 månaders fängelse.

Anledningen till att han gripits igen är att han förra året tog initiativ till det kontroversiella dokumentet "Charta -08", ett manifest som kräver mänskliga rättigheter och demokratiska reformer i Kina. Manifestet undertecknades ursprungligen av över 300 intellektuella.

Liu Xiaobo greps av polisen den 8 december, en dag innan uppropet blev offentligt.

Andra personer som skrivit under Charta-08 har fått besök av polisen och varnats men Liu Xiaobo är den ende som har gripits.

Människorättsorganisationer kräver att han släpps fri, men det är osannolikt att det skulle hända medan det kinesiska kommunistpartiet förbereder firandet av 60 år vid makten den 1 oktober i år.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se