BBC medger felaktigheter inför Kelly-utredare

Världens största nyhetsorganisation, brittiska BBC, fick på onsdagen medge misstag i arbetet i utredningen kring vapenexperten David Kellys självmord. Kelly tog sitt liv i somras efter det att han namngivits som källan bakom en BBC-rapport där den brittiska regeringen anklagades för att ha manipulerat underrättelseuppgifter i syfte att rättfärdiga Irakkriget.
BBC-reportern Andrew Gilligan gjorde det explosiva radioinslag som med hänvisning till en anonym källa anklagade den brittiska regeringen för att medvetet ha överdrivit hotet från Irak. Reporter korsförhördes På onsdagen korsförhördes Gilligan inför utredningen kring Kelly's död. Gilligan medgav att han själv på några avgörande punkter hade överdrivit vad denna hemliga källa, senare avslöjad som vapenexperten David Kelly, faktiskt hade sagt. Kelly hade inte sagt att regeringen förde in uppgifter den själv visste var felaktiga eller otillförlitliga i sin rapport om Iraks vapeninnehav förra hösten. Det hävdade dock Gilligan i sin första, direktsända version av inslaget. Enligt premiärminister Tony Blair var den anklagelsen var så allvarlig att skulle den ha varit sann hade han fått avgå. Det sa premiärminister Tony Blair i sitt vittnesmål inför utredningen. Tungan slant Gilligan sade på onsdagen att hans avsikt var att anklaga regeringen för att ha överdrivit, inte för att ha ljugit. Han sa också att hans ordval i den första versionen av inslaget var ett resultat av att tungan slant. En ”yrkesrisk i direktsändning” som han uttryckte det. BBC:s ledning bad dock aldrig om ursäkt för en version man visste var felaktig. Resultatet blev en totalkonfrontation mellan mediebolaget och regeringen, ett ställningskrig där David Kelly hamnade i mitten. Även om BBC har fått erkänna tillkortakommanden på onsdagen så försvinner inte den underliggande politiska frågan ur debatten: på vilka grunder gick Storbritannien i krig? Den fortsätter att besvära regeringen och tär hårt på Tony Blairs förtroendekapital.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".