Pakistan

Sveriges ambassad skulle sprängas

I Pakistans huvudstad Islamabad har en man har gripits i samband med att han planerade ett sprängdåd mot Sveriges ambassad och flera andra västambassader.

– Vad som har hänt är att för ett antal veckor sedan greps en person som hade tillgång till sprängmedel. Någon form av planering fanns också för attentat mot ett antal ambassader och bland dem nämndes den svenska, säger Anders Jörle, presschef på UD.

Enligt de officiella uppgifter som lämnats av Pakistan till svenska UD hade mannen tillgång till en stor mängd sprängmedel, tillräckligt för att utföra en rad attacker mot västambassader.

– Som vi förstår är det ett antal ambassader, däribland den svenska, som berörts av någon form av planering för attentat eller bombning, säger Anders Jörle.

Det finns inga närmare uppgifter om huruvida mannen tillhör någon särskild politisk gruppering.

För ett år sedan exploderade en bilbomb utanför danska ambassaden och sex personer, varav en dansk, dödades i attacken som även skadade ett FN-kontor.

Det finns en allmän hotbild mot mål med västerländsk koppling i Pakistan och enligt UD:s presschef Anders Jörle finns inget som tyder på ett specifikt hot mot just Sverige och svenska ambassaden.

– Vi bedömer att det här är en del av den interna konflikten som finns i Pakistan, i det krig som pågår i Swatdalen och så vidare. I det sammanhanget är det vanligt med hot mot statliga pakistanska myndigheter polis, militär, men också internationella hotell och utländska ambassader. Det är ju en vardagssituation nu, säger Anders Jörle.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se