KI: Sänk styrräntan mot europeisk nivå

Efter de svenska väljarna sagt nej till euron i helgens folkomröstning bör Riksbanken snabbt sänka sin styrränta så att den svenska ekonomin stimuleras. Det anser statliga Konjunkturinstitutet.
– Vi har gjort en konjunkturbedömning även för det fall att vi inte går med i EMU. Då finner vi att konjunkturutvecklingen blir svagare än i fall vi hade gått med i EMU. Det ger bland annat utrymme för lite lägre reporänta än vi har i dag, säger, Ingemar Hansson, generaldirektör för Konjunkturinstitutet. Sänka räntan mot europeisk nivå Riksbanken kan i alla fall i ett avseende på egen hand åstadkomma det som folkomröstningen inte lyckades med, och det är att sänka den svenska räntan neråt den europeiska räntenivån. Räntan i euroområdet är 2 procent, medan räntan i Sverige är 2,75 procent. En halv procentenhets sänkning skulle parera den sjunkande tillväxten både 2004 och 2005 som följer av att Sverige står utanför euroområdet, enligt Ingemar Hansson. – Det här är under förutsättning att förtroendet för finans- och penningpolitiklen kvarstår och det har det gjort, vad man kan se under de här dagarna. men man kanske ska avvakta ytterligare något. – Vår bedömning från konjunkturinstitutet är att, givet att förtroendet upprätthålls, så finns det utrymme för att sänka reporäntan med 50 punkter jämfört med dagens nivå. Hjälpa konjunkturen lite – Det är helt förenligt med inflationsmålet och det skulle innebära att man hjälper konjunkturen lite mer än om man håller kvar vid nuvarande räntan, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Konjunkturinstitutet.
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".