Nya anklagelser mot Irans opposition

I Teheran inleder i dag den iranska oppositionen tre sorgedagar för dem som har dött i demonstrationerna efter presidentvalet. Det finns också uppgifter om att oppositionen har utlyst en ny demonstration i Teheran i eftermiddag. Samtidigt pekar regeringskontrollerade tidningar ut oppositionsledaren Mousavi som ansvarig för kravallerna.

En pappa kräver rättvisa och att den skyldige straffas. Hans son har dött i kravallerna och hans ilska riktar sig inte mot polis och säkerhetsstyrkor, utan mot oppostionsledaren Mousavi.

Artikeln finns i dag i den statskontrollerade dagstidningen Vatan-e Emrouz och är enligt bedömare ett exempel på hur nu regimen isolerar Mousavi och länkar honom till USA och Storbritannien, som Iran anklagat för att lägga sig i, i syfte att störta det islamiska styret.

 Jakten på Mousavi, som inte visat sig offentligt sedan förra torsdagen, är nu i gång och 25 anställda på hans tidning greps i måndags. En talesman för Väktarrådet säger nu också att det kan bli aktuellt att åtala honom.

Oppositionen blir nu allt mer trängd och en av de tre presidentkandidater, som protesterat mot resultatet i valet för 12 dagars sedan, drar nu tillbaka sina klagomål, enligt ett brev till Väktarrådet.

– Jag gör det av hänsyn till landets säkert, skriver Mohsen Rezaie. Sanningshalten i brevet är svår att avgöra, liksom vad gäller rykten om att oppositionen i dag kallar till en ny demonstration i Teheran. Polis och säkerhetstjänst har total kontroll över gatan och har varnat för att allt motstånd skoningslöst kommer att slås ned.

Som ett tecken på vad som accepteras av myndigheterna, har de fyra fotbollsspelare i det iranska landslaget, som bar gröna bindlar om handledarna i en landskamp, fått sin dom. Grönt är oppositionen färg och det blev livstids avstängning.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se