Serbiska soldater ska hjälpa Nato

Serbien skickar flera hundra soldater för att förstärka de Nato-ledda trupperna i Afghanistan trots att Serbien för knappt fyra år sedan bombades av just Nato:s flygplan i 78 dagar.
I 78 dagar bombades Serbien av Nato:s flygplan, bombningar som krävde upp till ettusen militära och civila dödsoffer på marken. Det skedde i mars 1999. På onsdagen, knappt fyra år senare, förklarar sig Serbien beredd att skicka flera hundra man till Afghanistan för att bistå de Nato-ledda trupperna där. Beskedet visar hur snabbt det kan växla i politiken. Serbien kommer att skicka några hundra yrkesmilitärer till landet där talibangerillan försöker att återta makten. Med de serbiska yrkessoldaterna får den fredsbevarande styrkan i Afghanistan Europas mest krigserfarna soldater och inte minst den form av gerillakrig som förs i Afghanistan.
Kjell Albin Abrahamson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".