Råd om hedersrelaterat våld kritiseras

Utrikesdepartementet kommer nu med råd till unga, framför allt unga kvinnor, som är rädda för att utsättas för hedersrelaterat våld när de besöker sitt eller föräldrarnas tidigare hemland. Men från flera håll efterlyses mer än råd.

– Att ta en kopia på passet och att ha dubbla mobiler för att ringa därifrån hjälper ingenting i de länder där det inte finns någon svensk ambassad, säger Sara Mohammed, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Inför sommaren får utrikesdepartementet många samtal från myndigheter som vill ha råd, men också direkt från unga kvinnor och män som är rädda för att råka illa ut på semesterresor till det forna hemlandet.

Just nu hanterar UD ett tjugotal ärenden som handlar om hedersfrågor. Man ger också konkreta råd, säger UD:s presschef Anders Jörle.

– Man kan i alla fall vidta ett antal försiktighetsåtgärder och det kan vara att ta med sig extra mobiltelefon, kopiera sitt pass och försöka stå i kontakt med folk i Sverige under sin resa, säger Anders Jörle.

I dag är det tio år sedan 19-åriga Pela Atroshi mördades i Irak. Sara Mohammed, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, tycker att råden är bra, men att frågan egentligen borde lyftas till en högre politisk nivå.

– UD och utrikesministern ska ställa krav på de länder där det inte finns någon svensk ambassad. De ska kunna få hjälp och stöd för att få hem de unga tjejerna och unga killarna och kvinnorna.

Hur fungerar det om man är i ett land där det inte finns någon ambassad, till exempel Irak?

 – Ja, nu håller vi på och bygger en ny ambassad där, men i princip finns det alltid en ambassad i ett närliggande land som har ansvar. Dessutom finns det ju kanske ett honorärkonsulat eller liknande, men det är ingen tvekan om att avståndet då blir längre, naturligtvis, säger Anders Jörle på UD.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se