Spelexpert: "Politikerna bär ansvaret"

Spelproblemen har ökat kraftigt för män mellan 18 och 44 år, visar en undersökning från Folkhälsoinstitutet. Tillgängligheten på spel och på pengar är det som ligger bakom ökningen, bedömer spelexperten och psykologen Thomas Nilsson.

– De har problem med sina relationer, med sitt arbete och med sin hälsa. De har problem med alla livets områden. Bara det senaste halvåret har jag varit på två rättegångar, kallad som expertvittne, där jag stött på personen som spelat bort mellan 8 och 15 miljoner kronor på olika typer av spel. De här siffrorna var helt otänkbara när jag började arbeta med spelberoende för ett par år sedan, säger Thomas Nilsson.

Spelen som Thomas Nilsson bedömer som farligast ur spelberoendesynpunkt är nätpoker, casinospel och Jack Vegas spelautomater. Det visar telefonsamtalen till Spelinstitutets stödlinje, internetkontakterna och samtalen med olika kamratföreningar, säger han. Den stora skillnaden mot förr är att de här spelen alltid är tillgängliga. Dessutom finns större tillgänglighet på pengar idag med olika snabba lånemöjligheter.

Undersökningen från Folkhälsoinstitutet visar bland annat att antalet män med spelproblem ökat från 5 till 9 procent. Men den visar också att spelproblemen generellt hos befolkningen inte ökat.

Spelberoendefrågorna är viktiga i debatten om det så kallade spelmonopolets vara eller inte vara Hittills har regeringen motiverat monopolet med sociala skyddsskäl, medan EU kommissionen anklagar Sverige för hyckleri och att monopolet bara finns för att göda statskassan.

Thomas Nilsson tycker att politikerna har ett stort ansvar för att skapa regler som motverkar ökat spelberoende. Det är svårt att skylla på Svenska spel eller utländska Internetbolag tycker han.

– Speloperatörerna är duktiga på att följa det reglemente de har att följa, men det reglemente de inte har det följer de inte. Så det är våra politiker som måste ta sig en funderare över hur vi ska ha en bra och systematisk spelpolitik i vårt land, säger Thomas Nilsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se