Nato-general vill bli USA:s näste president

Den pensionerade Nato-generalen Wesley Clark kommer att tillkännage att han vill bli USA:s näste president, genom att ställa upp som det demokratiska partiets presidentkandidat. General Clark anses vara den som har stört chans att besegra president George Bush nästa höst.
– Jag tror att jag är den bästa personen att se framåt och bevara vår säkerhet, så säger general Wesley Clark, 58 årig före detta NATO-befälhavare i Europa timmarna innan han officiellt ska tillkännage sin kandidatur i sin hemstad Little Rock i Arkansas. General Clark har alltid varit bäst i klassen han har ett briljant intellekt och gör sig bra i TV, men han är enligt sina kritiker inom armén också aggressiv, krävande, opportunistisk och stöddig. Det viktigaste är dock att han som yrkesmilitär har stor auktoritet när han kritiserar president Bushs som han menar galna krigsäventyr i Irak. Internet-kampanjen under parollen Kalla in General Clark har redan samlat in miljontals dollar. En snygg general som är inrikespolitiskt liberal för allmän sjukförsäkring och fri abort har goda chanser att vinna presidentvalet 2004. Många av de andra demokratiska presidentkandidaterna har erbjudit honom att bli vicepresident. Men Wesley Clark nöjer sig inte med det. Jag är den som är bäst lämpad att bli USA:s näste president, säger han. Att han helt saknar erfarenhet av politik ses här snarast som en tillgång.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".