Gripen man ständigt övervakad

Den 35-årige man som misstänks för mordet på Anna Lindh sitter nu på Kronobergshäktet i Stockholm. Hans fall har fått den högsta säkerhetsklassningen, och mannen övervakas konstant av häktespersonalen.
– Framför allt grundar man behandlingen på vad personen är misstänkt för och också i vilket skick personen befinner sig i, förklarar chefen för häktet, Lars-Åke Pettersson. – Ibland kan det som grund för ett beslut om sekundtillsyn räcka med att personen i fråga är misstänkt för ett mycket grovt brott, och att det finns risk för att han när han har gripits kan tappa kontrollen över sitt handlande. Och i det här fallet? – Här är det alldeles uppenbart att misstanken rör ett så grovt brott att risken finns att den misstänkte tappar kontrollen över sina handlingar, säger Lars-Åke Pettersson. Den misstänkte 35-åringen får alltså så kallad sekundtillsyn. Det betyder att han övervakas varje sekund dygnet runt av häktets personal. Bedömningen kommer att omprövas åtminstone en gång om dagen av häktesledning och medicinsk personal, säger Lars-Åke Pettersson. Stenhårda restriktioner 35-åringen har också ålagts de hårdaste restriktionerna när det gäller kontakt med omvärlden. Han får inte ta emot eller skicka brev, tala i telefon, eller ta emot besök. Han får inte heller träffa andra intagna eller ta del av olika medier. Enligt Lars-Åke Pettersson brukar det hända ett tiotal gånger varje år att fångar får så kallad sekundtillsyn, men det här fallet är ändå lite speciellt, säger Lars-Åke Pettersson. – Det är klart att vi känner ett särskilt ansvar här för att det inte på något vis får gå snett i häktet. Det får inte hända någonting helt enkelt, säger Lars-Åke Pettersson.
Maria Blomquist, Radio Stockholm maria.blomquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".