Malmö

Fritt fram för bara bröst i simhallen

Fritidsnämnden i Malmö beslutade i dag att tillåta kvinnor att bada utan överdel i stadens simhallar.

Nätverket Bara Bröst, som bland annat kräver att kvinnor ska få vara barbröstade i situationer där det är socialt accepterat för män att vara det, har gjort flera besök i Malmös simhallar.

För att undvika godtyckliga beslut av personal på de enskilda simhallarna ansåg Malmös fritidsdirektör Bo Sjöström att ett beslut om klädkod för Malmös simhallar skulle fattas, skriver Sydsvenskan.

Redan i april var frågan uppe på fritidsnämndens bord men ströks då eftersom nämnden inte kunde enas.

I dag beslutade nämnden att alla badande ska ha badkläder och att kalsonger under badbyxor av hygienskäl förbjuds. Kvinnor får själva avgöra om de vill ha överdel.

– Vi tog bort den tolkning vi hade innan när det gällde kvinnor, att det skulle ha tvådelad baddräkt. Vi vill inte definiera det utan säger bara att alla ska ha badkläder på sig. Sen får man tolka det lite hur man vill, vad som är anständigt och vad som är oanständigt, säger Bengt Forsberg, (S), fritidsnämndens ordförande till SR Malmös Malin Thelin.

Vad händer om man kommer utan överdel?

– Jag tror inte att det händer någonting, säger Bengt Forsberg.

Det är inte så att varje badvakt själv måste göra den tolkningen?

– Nej, man får göra en bedömning, är man på en plats med mycket mindre barn och tonåringar så får man kanske tänka till lite. Man kanske får en hint om att man kanske skulle ha överdel på sig.

– Skulle vi ta ett beslut om att man får lov att vara toppless så är frågan var gränsen ska gå. Det är jättesvårt hur man än problematiserar detta så faller det tillbaka på vilket beslut vi ska ta. Då sa vi att alla ska ha badkläder på sig när man besöker de simavdelningar vi har i Malmö, säger Bengt Forsberg.