Ambulansmän fick inte ge skottskadad vård

En nedskjuten man i Göteborg fick vänta minst 20 minuter på ambulanshjälp trots att bilen var framkörd till platsen för skottdramat. Polisen litade nämligen inte på grannarnas uppgifter om att skytten var avväpnad, och att säkra platsen tog så lång tid att en förundersökning nu inletts kring polisens agerande.
Det var på en gårdsfest, lördagskvällen den 23 augusti hade övergått till tidig morgon, söndagen den 24:e. Barnen hade lagt sig, men många vuxna var kvar, de mimade till ABBA och drack vin. Då skjuter en av festdeltagarna ned en annan. Skytten oskadliggörs Trots chocken bland alla som var med blir skytten nästan direkt oskadliggjord, berättar Erika von Weissenberg. – Då är det en annan granne som tar pistolen från mördaren och osäkrar den. Mördaren bara sätter sig ned på marken och bara sjunker ihop på marken i en liten grå pöl, säger hon. Ambulansen får inte komma fram En av grannarna ringer 112 och det samtalet kommer att vara i cirka en halvtimma. Han berättar genast att skytten är under kontroll och avväpnad och larmet går vidare till polis och ambulans. – Ambulansen kom ganska snart efter det. Den kom ungefär när man känner att den ska komma. ”Nu har vi väntat nu måste den komma” tänker man, och då hör man ambulanssirenerna. – De stannar ganska långt bort, man hör att de stannar ett eller två kvarter ned. Då utbryter en viss form av panik, säger Erika von Weissenberg. Festdeltagarna tror först att ambulansen kört fel, de rusar ut och försöker vinka fram den. Men ambulansförarna får inte för polisen, de väntar på förstärkning. ”De vägrade lyssna” Erika von Weissenberg och de andra från gården har svårt att förstå varför deras uppgifter inte godtogs. – Jag var inte mer upprörd än att de hade kunnat se att jag talade sanning när jag sa att mördaren var kvar och avväpnad och att de måste skicka in en ambulans. Det var det vi sa, alla vi som kom upp till dem sa samma sak; ni måste skicka in ambulansen. Men de vägrade att lyssna på oss, säger hon. Den granne som ringde 112 stannar hela tiden hos den skadade. Larmoperatören ger hjärt- och lungräddning via mobilen. Den skjutne avled När piketen äntligen kommer fram grips skytten och den skjutne förs till sjukhus där han avlider. Nu har en förundersökning inletts för att ta reda på varför det tog sådan tid att säkra platsen, och varför grannarnas samstämmiga uppgifter inte ansågs trovärdiga. Polisen ger tills vidare inga kommentarer. ”Plågsamma minuter” Obduktionen ger, enligt uppgift till Ekot, svar på om den skjutne mannen hade kunnat överleva med snabbare vård. Vilket svaret är avslöjar Ekots källa däremot inte. För vittnena till skottlossningen är skadan skedd i vilket fall som helst. – De minuterna från det att vi hörde sirenerna tills dess att ambulansmännen kom och hämtade honom är så onödiga, de är så långa och plågsamma för alla inblandade. En utdragen plåga, helt meningslös och helt obegriplig, säger Erika von Weissenberg, en av dem som var med om skottdramat i Majorna i Göteborg.
Kristina Hedberg, Göteborg kristina.hedberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".