Ja till bidrag för barnsomsorg i hemmet

Väljarna i Örkelljunga sa i söndags i en lokal folkomröstning ja till att ge ekonomisk ersättning till föräldrar som själva tar hand om barnomsorgen, en form av lokalt vårdnadsbidrag. Men för att kommunen ska kunna införa detta måste lagen ändras och det avvisas av regeringen.
Christina Johansson är en av de föräldrar i Örkelljunga som vill införa ett vårdnadsbidrag. – Vi vill ju att föräldrar i större utsträckning ska kunna ta hand om sina barn själva. Man behöver kanske inte vara hemma heltid men man kanske kan gå ned till 50 procent eller 75 procent. Det vet vi ju att det är många föräldrar som skulle vilja men som av ekonomiska skäl inte känner att de kan, säger Christina Johansson. Vill bli försökskommun I folkomröstningen sa 60 procent av väljarna ja till att Örkelljunga ”ska införa ett ekonomiskt alternativ till de föräldrar som själva vill sköta sin barnomsorg”. Hur mycket pengar det handlar om och i vilken form är inte preciserat. Kommunen ska nu ansöka hos regeringen om att få bli en försökskommun för att kunna införa en sådan ersättning. Det gör de eftersom nuvarande lagstiftning inte tillåter det, trots att betalningen skulle ske med pengar från kommunalskatten i Örkelljunga. En kommun får nämligen inte, som det heter i kommunallagen ge generellt understöd till enskilda. Inte troligt med lagändring Men att regeringen ska arbeta för att lagen görs om är föga troligt. Efter snarlika folkomröstningar i Karlstad och småländska Uppvidinge har de båda kommunernas önskemål om bli försökskommuner avslagits av regeringen. Familjeminister Berit Andnor har idag inte ändrat uppfattning i frågan. Christina Johansson i Örkelljunga tycker ändå att det känns meningsfullt att både folkomrösta och skicka frågan vidare till regeringen. – Det är för att vi vill bilda opinion. Vi vet att ju fler föräldrar som säger ifrån och om de styrande förstår att det är en stark opinion för detta så måste de ju till sist lyssna, säger Christina Johansson, förälder från Örkelljunga.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".