Svininfluensan

Sverige rustar för massvaccination

I höst väntar en gigantisk massvaccinering av befolkningen mot den så kallade svininfluensan H1N1. Bland annat kommer skolor och sporthallar att användas för att klara av vaccineringen.

– Även om vaccineringen är frivillig är det viktigt att alla vaccinerar sig. Det är bland annat för att få själva samhället att fungera. Under en kort period kommer en väldigt stor del av befolkningen att kunna insjukna. Genom att vaccinera oss så undviker vi att alla ligger sjuka samtidigt. Det är ett sätt att få samhället att fortsätta fungera trots att vi har en pandemi, säger Maria Brytting, chefmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hittills har cirka 50 personer smittats i Sverige och enligt Smittskyddsinstitutet riskerar en tredjedel av befolkningen att bli sjuka samtidigt. Men den planerade massvaccinationen beror idag inte på att svininfluensa är särskilt farlig.

– Just nu är den inte särskilt allvarlig, men man vet inte om den kan förändra sig på något sätt. Därför är det väldigt viktigt att vi försöker vaccinera oss så att vi är beredda i fall den förändras på något sätt, säger Maria Brytting.

Det finns också personer som är så sköra att även om de vaccineras så får de inte tillräckligt bra skydd och därför menar Smittskyddsinstitutet att det är väldigt viktigt att friska personer vaccinerar sig för att på så sätt hindra smittspridning till dem som är sjuka och svaga.

Landstingen i Sverige förbereder nu höstens massvaccinationer.

– Vi har tillsammans med de andra landstingen i Sverige så följer vi socialstyrelsens rekommendationer att vaccinera befolkningen i höst, säger Martin Magnusson som är utvecklingsdirektör på Landstinget i Östergötland.

En fråga som också måste lösas är vilka som skall ha vaccinet först. Med den vanliga säsongsinfluensan prioriteras personer över 65 år och de som har allvarliga sjukdomar. Nu måste man tänka annorlunda, säger chefsmikrobiolog Maria Brytting på Smittskyddsinstitutet.

– Nu kanske man också behöver tänka mer på barnen. Det man har sett med den här nya influensan är att det är främst barnen som har insjuknat. Att vaccinera barnen är ett bra sätt att stoppa smittspridningen, säger Maria Brytting.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se