Spanskt besök i Libyen efter hävda sanktioner

Spaniens premiärminister Jose Maria Aznar besöker nu som första västledare Libyens president Muammar Gaddafi efter att FN beslöt att avbryta sanktionerna mot Libyen. Gaddafis mål är att snabbt få in landet i ett normalt samarbete med omvärlden.
När Jose Maria Aznar besöker Muammar Gaddafi så är det bland annat för att markera det spanska intresset för att göra affärer med Libyen. Men också för att visa att nu är det länge peststämplade Libyen ett land bland alla andra i medelhavsregionen. Det kan han alltså göra eftersom Libyen inte längre är föremål för några FN-sanktioner. Muammar Gaddafis ambition är nu att så snart det bara går bli upptagen i kretsen av så att ”normala länder ”. Han ser gärna snabba utländska investeringar i Libyen. Inte bara i oljesektorn, landets allt annat överskuggande inkomstkälla, utan också i till exempel turistbranschen. Med tanke på Libyens långa medelhavskust finns där sannolikt mycket att göra. I en charmoffensiv mot den övriga världen har Muammar Gaddafi bland annat rosat den kristna koptiska kyrkan i Egypten för att den arbetar för förståelse mellan folken, framför allt mellan kristna och muslimer. Sanktionerna infördes för 11 år sedan efter att Libyen utpekats som ansvarig för sprängningen av ett amerikanskt passagerarplan ovanför skotska Lockerbie. Men trots att vägen nu ser ut att kunna öppnas för Libyen mot Europa och den övriga medelhavsregionen är förhållandet till USA fortfarande ett bekymmer för Gaddafi. USA har inte röjt undan sitt sanktionsbeslut mot Libyen. Det finns fortfarande en stor amerikansk misstänksamhet mot Gaddafi. USA vill se en klar utveckling mot det bättre i Libyen bland annat när det gäller mänskliga rättigheter innan också de amerikanska sanktionerna upphör.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".