Kohl vill hemlighålla uppgifter i Stasi-arkiv

Med stort intresse följer nu Tyskland kampen mellan den förra förbundskanslern Helmuth Kohl och den myndighet som förvaltar de enorma Stasi-arkiven. En domstol har slagit fast att arkiven kan öppnas och att journalister får ta del av bland annat Helmuth Kohls privatsamtal som avlyssnades av Stasi.
”Vi kommer att överklaga”, sa Helmuth Kohls direkt efter förvaltningsdomstolens beslut i Berlin. Om man liknar den här processen vid en boxningsmatch så har tungviktaren Helmuth Kohl förlorat första ronden i returmatchen. Stasi bandade Kohl Kampen har pågått i flera år om de uppgifter som den östtyska säkerhetspolisen samlade i sina arkiv om Helmuth Kohl. De är både omfattande och tränger i bandade telefonsamtal djupt in i förbundskanslerns privatliv. Kohl har hela tiden hävdat att han är ett offer för Stasi och därför kan man inte tillämpa samma regler om öppenhet som för dem som spionerade för Stasis räkning. Mot detta står forskare journalister med krav på total öppenhet för att kunna belysa Stasis historia. Lagförändring till Kohls nackdel Under processens gång har lagen ändrats till Helmuth Kohls nackdel. Om han förlorar i nästa instans och sedan i författningsdomstolen blir akterna offentliga, men det kan ligga flera år fram i tiden. Samtidigt pågår i Tyskland en debatt om en annan del av Stasi-arkivet, det tidigare topphemliga Rosenholtzakterna med namn på agenter i Västtyskland. Många i det forna DDR kräver nu att alla politiker och offentliganställda i västra Tyskland ska granskas precis på samma sätt som skedde i östra Tyskland efter murens fall. Regeringen har hittills vägrat.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".