Polisen väntar DNA-provsvar idag

Den 35-årige man som är anhållen misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh förhördes sent på onsdagskvällen. Han förnekar brott och säger att han inte har något med saken att göra. Det säger hans försvarsadvokat Gunnar Falk, som är kritisk till medierapporteringen om den anhållne mannen.
– Man behöver inte vara försvarare för den här personen för att reagera över att man vänder fullständigt ut och in på den här personen, hans bakgrund, hans hälsotillstånd, hans sätt att vara och hans tidigare brottsliga verksamhet, säger advokat Gunnar Falk. det är trots allt en låg grad av misstanke och ingen kan nu veta vad som blir fortsättningen på den här utredningen.Det kan vara så att det är en helt oskyldig person, som han säger. 35-åringen förhördes på onsdagskvällen i knappt två timmar. Han är fortfarande skäligen misstänkt, det vill säga den lägsta graden av misstanke. Hans försvarare Gunnar Falk får inte säga nåt om vad 35-åringen sagt i förhör, eftersom förundersökningssekretess gäller. Däremot berättar han att hans klient mår dåligt av misstanken och Gunnar Falk uttrycker en viss oro för att rapporteringen ska skada utredningen. – Man bibringar lätt männsiksor uppfattningar i viss riktning om man lyfter fram allt negativt om en person som är gripen, säger Gunnar Falk. Väntar på DNA-provsvar idag Inga nya förhör är planerade för torsdagen och det polisen väntar på nu är de DNA-prover, som ska komma från Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL. Frågan alla vill ha svar på nu är om mannens DNA är identiskt med det som tagits från kepsen som hittades i närheten av NK. Senast fredag klockan tolv måste överåklagare Agneta Blidberg begära mannen häktad och senast på lördag måste tingsrätten ta ställning till den begäran.
Henrik Sannesson henrik.sannesson@sr.se
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".