Japans premiärminister väntas bli kvar vid makten

På lördag väljer Japans ledande parti LDP, det liberaldemokratiska partiet, partiledare. Partiledaren, som också är Japans premiärminister, heter Junichiro Koizumi. Trots stor splittring i partiet pekar allt på att Koizumi vinner, rapporterar SR:s korrespondent från Tokyo.
Det fanns en tid då den japanska regeringen bytte premiärminister en gång om året eller oftare. Junichiro Koizumi som nu regerat i två och ett halvt år är den nionde premiärministern på tio år. Med sitt permanentade tilltagna hårsvall och en okonventionell ledarstil har han framstått som en stark kontrast till de grånande eminenser som suttit av något år eller några månader på posten som regeringschef. Val på lördag På lördag ska det regerande liberaldemokratiska partiet välja ordförande. Det innebär i praktiken att det också blir val av ny premiärminister. Sedan andra världskrigets slut har de konservativa splittrade kotterityngda liberaldemokraterna bara med något kort undantag styrt Japan. Den 61-årige Koizumi ligger klart bäst till av sammanlagt fyra kandidater och väntas bli omvald. Amerikanen Steven Reed är professor vid Chou-universitetet och är en av de mest ansedda Japan-kännarna i Tokyo. Han menar att Koizumi knappt har uppfyllt några av sina tidigare löften. – Nej, han har inte lyckats med något av sina utfästelser. Han har egentligen inget stöd för sin politik, i synnerhet inte för den ekonomiska politiken. Koizumis löften gick ut på att bland annat avreglera, privatisera, sänka de offentliga utgifterna, minska byråkratin. Inget av detta har skett, säger Steven Reed. Tyglat fraktioner Koizumi är ändå en vinnare och en vinnare får stöd i Japan. Han har lyckats att i viss mån tygla de olika inflytelserika fraktioner som finns inom det liberaldemokratiska partiet. Vad kan han åstadkomma om han blir omvald? – Det är en öppen fråga. Ge honom mera tid, tycker hans anhängare men opponenterna säger att har han inte gjort något nu, varför då välja om honom? Men de är i minoritet. På lördag ska det ledande partiets 357 parlamentsledamöter jämte 300 delegater från 47 lokala partiavdelningar fälla avgörandet.
Lars Gunnar Erlandson, Tokyo lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".