Ambulansmännen följde reglerna

Ambulansmännen som väntade 20 minuter innan de gick in till en skottskadad man på en gårdsfest i Göteborg, följde regelverket. – När det finns en hotbild, ska sjukvårdarna vänta på klartecken från polisen. De går aldrig fram till en skadad på eget bevåg, säger Lennart Johansson, ansvarig för säkerhetsfrågorna för ambulanserna i Göteborg.
– I sådana lägen måste vi tänka på hjälparen, för om hjälparen blir skadad så kan ju han inte hjälpa, säger Lennart Johansson. 20 minuter att utrusta sig Larmet kom 02.45 - en man hade skjutits ner av en annan på en gårdsfest. Vitnnena var många, en av dem hade tagit pistolen från gärningsmannen. 02.46 åker ambulansen iväg. 02.50 har polisen upprättat en brytpunkt en bit från gården 02.56 anländer ambulansen 03.17 - 20 minuter senare, lastas den skadade in och förs till akuten. Vad som bland annat händer under de där 20 minuterna är att piketpolisen utrustar sig och åker till platsen. Saknar mobilt vapenskåp Eftersom larmet sa att en man skjutit flera gånger utomhus, kallade insatschefen på förstärkning. Piketen finns i polishuset vid Ullevi. De ska ner i valvet, hämta sina vapen och extravästar och sen åka genom stan till Majorna. Det tar 20 minuter. Piketen har själv önskat sig ett mobilt vapenskåp, i bilen, det hade kunnat halvera den hör väntetiden, men än finns inget sådant. Förundersökning inledd Det flera frågar sig är ändå, varför hotbilden ansågs så hög, när samstämmiga uppgifter från grannarna sa att skytten satt still och var avväpnad. Det är därför åklagaren nu inlett en förundersökning mot polisen. Erika von Weissenberg var en av de som senare fått höra att hon inte var tillförlitlig som vittne: – Det var kränkande. Om vi är fyra eller fem personer som säger samma sak så vill vi bli trodda. Inga kommentarer från polisen Polisen vill inte kommentera det här ärendet under pågående förundersökning. Ambulanschefen Lennart Johansson har i alla fall en teori om varför grannarnas uppgifter inte godtogs direkt. Det är svårt att veta om en människa som upplevt något sånt här traumatiskt verkligen vet att gärningsmannen är under kontroll, eller om personen bara vill att han ska vara det. – Man kan dra en liknelse med hundägare som tycker att hunden inte är farlig. Men om man sticker fram handen så kanske hunden biter ändå, säger Lennart Johansson till Ekot.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".