Lägre tillväxt spås i euro-området

Den ekonomiska tillväxten blir lägre i euro-området i år och nästa år än väntat. Det skriver Internationella Valutafonden i sin rapport World Economic Outlook. Samtidigt har förväntningarna för USA och Japan höjts.
Den amerikanska ekonomin går bättre än vad internationella valutafonden beräknade i april. Tillväxtsiffran för i år har justerats upp med 0,4 procentenheter i år till 2,6% och till 3,9% tillväxt nästa år för den amerikanska bruttonationalprodukten - det samlade värdet av produktion, investeringar och handel. Tveksamt om det räcker Frågan är om det räcker som energiinjektion i stort för världsekonomin. Horst Köhler, chefen för internationella valutafonden, har på en pressträff kommenterat med både ljusa och mörka tolkningar och sammantaget visar siffrorna att prognoserna från i våras totalt sett ligger fast. För världsekonomin som helhet växer med 3,2% i år och 4,1% nästa år - det vill säga så som fonden sa i april. Mörkare för euroländerna För euroländerna är bilden dystrare och i synnerhet för Tyskland. Där står ekonomin stilla i år - noll tillväxt - och bedömningen är att detta utgör ett hot mot hela eurozonens ekonomiska återhämtning. Också fransk ekonomi sänder varningssignaler, den är svagare än vad fonden trodde. Positivt är att båda dessa länder har tagit itu med politiskt känsliga frågor; som i Frankrike pensionsreformen och i Tyskland arbetsmarknadsreglerna. Internationella valutafonden anser att den europeiska centralbanken bör vara beredd på att sänka styrräntan ytterligare. Oklar bedömning av fattiga länder För vissa av de fattigare länderna i Afrika och Asien ser fonden ljusare på ekonomin, men sannolikt är bedömningen gjord innan världshandelsorganisationens möte i Cancun bröt samman. För att bekämpa fattigdomen behövs framsteg i handelsförhandlingarna, enligt fondens chef Horst Köhler. Sammantaget kan man ändå tala om en global återhämtning på skakiga ben med USA i täten.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".