Ska Sveriges Radio finansieras med skatt eller tv-avgift? Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

KD vill avskaffa tv-avgiften

Tv-avgiften, som bland annat finansierar Sveriges Television och Sveriges Radio, ska avskaffas, anser Kristdemokraternas riksting. Partiledningen vill ha avgiften kvar men kördes över. 

Debatten var stundtals het.

– Det finns en ganska stor portion av någon form av kulturpolitiskt hycklande när man säger att det enda sättet att garantera fri tv är via tv-avgift, en apparatskatt, som tas ut på alla som äger en viss teknisk utrustning. Det här är ett system som har blivit absurt, sa ombudet Magnus Kolsjö.

Kritikerna av tv-avgiften tyckte att det var bättre att finansiera SVT och Sveriges Radio med en skatt. Då kan inte någon smita undan betalningen. Dessutom är dagens avgiftssystem dyrt.

Partistyrelsens Anders Sellström försökte försvara tv-avgiften med argumentet att skattefinansiering skulle göra public service mer direkt knutet till politiken och hota verksamheten om regeringen behöver pengarna till något annat i statsbudgeten.

– Det var en särskild avgift för att hålla rent och hålla en public service kanal som kan hållas så fri som möjligt från reklam. Då måste vi också få ett system som den finansieras genom, och som inte beror på det statsfinansiella läget

En klar majoritet ville ändå avskaffa tv-avgiften.

Ett problem för Kristdemokraterna är att regeringen precis har lagt en proposition om Sveriges Television och Sveriges Radio som innebär att tv-avgiften ska var kvar. Den ska behandlas av riksdagen i höst.

Enligt Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, står Kristdemokraterna fast vid uppgörelsen.

– Rent kortsiktigt har vi nu tagit en proposition i riksdagen som är färdigförhandlad och klar under bred enighet. Den kommer att röstas igenom. Sedan får vi i partistyrelsen fundera över konsekvenserna av detta och det blir ju mer en långsiktig fråga, säger Stefan Attefall.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista