Kronan fortsätter att stärkas mot euron

Kronan har förstärkts kraftigt efter folkomröstningen, både mot euron och dollarn. Vid lunchtid på torsdagen stod kronan i 9:01 mot euron.
Mats Kinnvall är chef för internationell analys vid Handelsbanken. – Det var en rätt stor osäkerhet om till exempel hur stora så kallade hedgefonder och stora placerare på valutamarknaden skulle bete sig i samband med ett nej till euron, inte minst svenska AP-fonder och andra stora placerare. Skulle de sälja av kraftigt hade det kunnat få en effekt på kronan så att den försvagades just i samband med ett nej. Har vi fått svaret nu? – Det kan man inte säga. Det pågår naturligtvis ett arbete inom de här stora institutionerna där man försöker bedöma utvecklingen på lite sikt. Det är inte alls säkert att vi har sett resultatet av deras överväganden. Men vi kan ändå se att utländska placerare har köpt kronor efter folkomröstningen och det är det som ligger bakom förstärkningen av kronan. Före folkomröstningen ansåg många att kronan kortsiktigt skulle försvagas till 9,40 vid ett nej. Men de senaste dagarna har kronan påfallande snabbt stärkts istället. Mot euron har kronan inte varit så stark som idag sedan i slutet av november förra året. – Jag tror att svenska aktörer ligger lite lågt i det här läget. Det är nog i första hand utlandet som ligger på här. Det bygger naturligtvis på att det finns en allmän uppfattning på marknaden att kronan i ett längre perspektiv ska stärkas mot dagens nivåer. Långsiktigt kan man tänka sig att kronan stärks ytterligare? – Utan tvekan. Trender är ofta ihärdiga på valutamarknaden så kommer man in i en utveckling där kronan stärks påtagligt så finns det stor sannolikhet för att den utvecklingen fortsätter, för då hakar tidigare tveksamma investerare på och så får man en ytterligare skjuts för kronan. Vågar du nämna någon nivå på ett halvårs sikt? – Jag kan mycket väl tänka mig att vi kan gå mot en nivå på 8:80 på de närmaste tre till sex månaderna.
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".