LO-ordföranden ångrar neutralitet om EMU

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att LO:s neutralitet i EMU-frågan var olycklig. Nu säger hon att LO måste våga diskutera varför den fackliga ledningen haft en positiv inställning medan en så stor del av medlemmarna varit negativa.
– Just nu känns det inte så meningsfullt att säga; hur skulle det blivit om vi sagt ja? Det blir alltid en efterkonstruktion. Det är inte naturligt för en facklig organisation, som har till uppgift att för medlemmarna driva opinion i viktiga frågor, att inta ett neutralt läge. Var det olyckligt att det blev så? – Det var olyckligt att det blev ett neutralt läge, men vi hade inget annat alternativ och då har vi lärt oss något av det här, säger Wanja Lundby-Wedin. Samtidigt som Wanja Lundby-Wedin understryker att LO-medlemmarna nu har fattat ett klart och tydligt beslut mot euron så säger hon att en facklig ledare uppgift inte bara är att lyssna på medlemmarna, utan att skaffa sig och förmedla kunskap. Där tycker hon att LO kanske har misslyckats. Mer diskussion om EMU Diskussionen om EMU, vad ett ja eller nej skulle innebära, har inte varit tillräckligt omfattande. Men hon håller inte med om att det hon egentligen säger är att det är brist på kunskap som gjorde att 65 procent av LO-medlemmarna röstade nej. – Nej, min tolkning, som stöds av vallokalsundersökningen, är att många kände en oro för demokratin och välfärden. Sedan kan det vara så att man ändå tar tydlig ställning emot då man inte vill att fler beslut ska flyttas till Bryssel. Det skulle ha behövts mer diskussion kring de här frågorna i stället för att det så snabbt blev ett ja eller nej, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".