Skatt på parkering ska minska bilköer

Det ska bli svårare att slippa förmånsskatt om man får gratis parkering av sin arbetsgivare. Riksskatteverket kommer i höst att uppmana alla arbetsgivare att rapportera om en anställd har fri parkering på jobbet.
Marie Carlsson, skattedirektör på riksskatteverket säger att regeln inte är ändrad. – Den har funnits förut också. I samband med diskussionen om trängselavgifter i Stockholmsområdet har vi uppmärksammat att vi kunde förbättra informationen till arbetsgivarna. Det handlar om alla de som tar sin egen bil till jobbet men som inte behöver den i arbetet. Om de bilisterna får gratis parkering av sin arbetsgivare är det redan i dag att betrakta som en förmån som ska tas upp till beskattning. Rapportera fri parkering Men rapporteringen är bristfällig och efter påstötningar från regeringen och samarbetspartierna kommer nu riksskatteverket att i höst skicka ut en uppmaning till alla arbetsgivare att rapportera om en anställd har fri parkering. Det finns också planer på att införa en särskild ruta för gratis parkering, på den blankett arbetsgivaren skickar in till skattemyndigheten. Detta är framför allt en fråga som är intressant i storstäderna där parkering är dyr. I Stockholm kan en parkeringsplats kosta upp till 4000 kronor i månaden. Ställer bilen Får man betala ett högt förmånsvärde kommer många bilister att ställa bilen hemma. Det visar beräkningar från forskare på landstinget i Stockholm och Linköpings universitet. I dag finns runt 20 000 stockholmsbilister som har fri parkering och som borde men inte skattar för det. En förmånsbeskattning för dem skulle innebära mellan 6 och 24 000 kronor per år och forskarnas beräkningar är att många då skulle ställa bilen. Trafiken i Stockholm skulle minska lika mycket som med de så omtalade trängselavgifterna. Skattemyndigheten skulle förstås få in mer pengar. – Med mer information är vi säkra på att fler kommer att göra rätt för sig, säger Marie Carlsson.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".