Mobbad flicka får pengar från kommunen

Umeå kommun har gjort upp i ett mycket uppmärksammat mobbningsfall. Det var Lina Olofsson från Sävar som stämde kommunen för att få skadestånd för den kränkning hon utsattes för på Sävar skola från 1998.
– Jag tycker det är jätteskönt att det är över, säger Lina Olofsson om uppgörelsen. Hur mår du i dag? – Jag är mycket piggare, är uppe på benen, har börjat skolan och har en massa nya kompisar så det är jätteskönt. Självklart kommer allt finnas kvar men jag försöker se framåt. Trakasserierna började när Lina Olofsson gick i sjunde klass 1998. Bland annat fick hon föras från skolan i ambulans fem gånger efter ha skadats av andra elever. Nu får hon 150 000 kronor i ersättning av kommunen genom ett försäkringsbolag. Pengarna ska täcka hennes omkostnader för behandlingen av ärendet. Nöjd med förlikning Lina Olofssons advokat Lena Isaksson var nöjd med att parterna kunde förlikas och att ärendet inte behövde gå till domstol. – Lina har uppnått en förbättring av sitt hälsotillstånd som vi inte vill äventyra, vi var rädda för att en process skulle kunna äventyra hennes hälsotillstånd. Mikael Berglund, socialdemokratisk ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, är nöjd med att den juridiska processen genom förlikningen är avslutad. – Jag är väldigt glad för Linas skull och för vår skull att vi är överens och förhoppningsvis kan lämna det här bakom oss. Är det här uppgörelsen ett sätt att ge Lina upprättelse? – Det får var och en tolka. Jag hoppas att hon känner att hon kan gå vidare och lämna det här bakom sig, säger Mikael Berglund, socialdemokratisk ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden
Sara Hägg sara.hägg@sr.se
Lennart Odhström, Sverige Radio Västerbotten lennart.odhström@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".