Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Djup störning hos den som dödar sitt barn

Varje år faller 3 500 barn offer för dödligt våld eller vanvård i de rika OECD-länderna. Proportionellt dör flest barn i USA. I Sverige var det under 90-talet mellan sju och tio barn per år, som dödades. Det finns alltid en djup störning hos de människor som dödar sina barn, säger kriminologen Mikael Rying som har kartlagt samtliga fall av dödligt våld mot barn i Sverige sedan 1990.
– Ofta handlar det om föräldrar till barnen som har antingen någon form av psykisk sjukdom eller personlighetsstörning. När det är psykisk sjukdom är det är relativt vanligt att föräldrarna tar livet av sig i samband med att de har dödat barnen. – När det gäller de som har personlighetsstörning, vilket ofta gäller de män som dödar barnen, kan man säga att det handlar om omogna personligheter som inte klarar av barnens behov. Det kan bli för stressigt för dem när barnen skriker. Men det är inte som det många gånger är hos familjer att det blir jobbigt och någon av föräldrarna råkar göra så här, det finns en djupare förklaring, säger kriminologen Mikael Rying. Omgivningen vaksam Rapporten från Unicef visar att det är föräldrarna som i 80 procent av fallen orsakar barnens död. I hälften av fallen tar i Sverige tar föräldern samtidigt livet av sig. Det förekommer att det finns långvarig misshandel i bakgrunden, men det är inte det vanliga, säger Mikael Rying. Men det gäller att omgivningen är vaksam på tillståndet i den här typen av krisfamiljer, säger han. – Ofta har de här föräldrarna kontakt med sociala myndigheter eller med psykiatrin och där har man kunskap om detta. Jag tror att utan den kontakten skulle vi kanske ha fler sådana här brott. Färre barn dör av våld I Unicef-rapporten sägs att det är tio barn om året, som dör på grund av dödligt våld. Men enligt Mikael Ryings undersökning har det under 90-talet varit i genomsnitt sju barn per år. I varje fall ökar inte fallen, snarare tvärtom. – Jag har studerat 90-talets fall, då ligger det på sex, sju barn per år. Men nu kan vi faktiskt se en liten minskning i de preliminära resultat som finns på senare år. Det har minskat lite till fyra, fem fall per år ungefär.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".