Nytt förhör med 35-åringen - oklart vad som sagts

Ett nytt förhör med den gripne 35-åringen hölls på torsdagskvällen, men försvarsadvokaten Gunnar Falk säger till TT att han inte kan säga något om vad som sagts under föhören. Polisen jobbar nu under stark tidspress för att komma fram till om den gripne 35-årige mannen som är misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh är gärningsmannen. Polisen har en färdig analys av mannens DNA, men vägrar uppge om den stämmer överens med andra DNA-fynd i utredningen. Senast klockan 12 under fredagen måste åklagaren fatta beslut om 35-åringen ska begäras häktad. (Ekot)
Att polis och åklagare tog beslutet att ställa in presskonferenserna beror enligt de själva på att de inget har att säga i hur det går med utredningsarbetet. Häktas eller friges under fredagen Man kan också tolka det som att polis och åklagare inte kommer att säga något förrän under fredagen klockan 12 då beslut måste fattas om mannen ska begäras häktad eller släppas. Det kommer inte att hållas några förhör med mannen under torsdagen. Hans advokat Gunnar Falk är inte kallad till några förhör och han är upptagen i en annan rättegång under torsdagen. Under torsdag eftermiddag kom också analysen på DNA-prover från mannen. Men polisen vill under torsdag eftermiddag inte uppge om dessa DNA stämmer överens med andra DNA-prover, exempelvis från den upphittade kepsen. Polisen vill ha fler vittnesuppgifter Från polisen betonar man att man fortfarande vill komma i kontakt med personer som kunnat iaktta något som kan ha samband med mordet, framför allt vad som hänt under själva flyktvägen från varuhuset NK till Sahléngallerian. Ett antal husrannsakningar har också genomförts på olika adresser. 35-åringen har inte haft någon fast adress utan flyttat runt. Syftet är förstås att hitta spår som kan binda mannen till mordet. Dessutom går man igenom filmer från övervakningskameror i Sahléngallerian, något som kan ge starkare bindningar till att mannen faktiskt har gått den vägen. DNA-svaret kan ha betydelse för häktningsframställan under fredagen. Om mannen begärs häktad, skäligen misstänkt, så kan man utgå från att polisen inte har mer bevisning än vid själva anhållandet. Det är att vittnen har pekat ut honom. Då kan han häktas under en vecka, en så kallad utredningshäktning. Starkare bevisning Därefter måste bevismaterialet ha blivit så starkt att det når upp till en högre grad så att beslut kan fattas om att han kan häktas på sannolika skäl. Häktas han på sannolika skäl så måste polisen ha funnit någonting, det skulle kunna vara teknisk bevisning. 35-åringen förvaras nu i en speciell cell på Kronobergshäktet och övervakas med så kallad minutpassning. Cellen har en genomskinlig dörr av pansarglas. 35-åringen övervakas hela tiden. Han har inte tillgång till någon information utifrån i form av radio, tidningar eller tv. Advokat Gunnar Falk säger att hans klient inte mår bra. 35-åringen är medveten om vilket brott han är misstänkt för och han förnekar att han har något med mordet på Anna Lindh att göra. Enligt uppgifter till Ekot har han dock haft svårt att redogöra för vad han gjorde under morddagen.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".