Pagrotsky vill fortsätta, får fackligt stöd

Näringsminister Leif Pagrotskys position diskuteras mycket just nu, veckan efter folkomröstningen om EMU, där ju Pagrotsky gick emot regeringens linje. I morse sade Metalls ordförande Göran Johnsson att han inte tänker protestera om Pagrotsky byts ut. Själv säger Leif Pagrotsky att han vill fortsätta som näringsminister.
– Jag föredrar att inte lägga mig i diskussionen om huruvida jag gör ett bra jobb eller inte. Det får andra bedöma. Om statsministern vill låta dig fortsätta då är du beredd att göra det oavsett vad arbetsmarknadens parter och näringsliv säger? – Om statsministern gör bedömningen att jag kan fortsätta på mitt jobb och jag kan göra ett meningsfullt arbete, då har inte jag någon anledning att säga att det tror jag inte. Det överlämnar jag åt honom. Vill du fortsätta? – Jag tycker att det är roligt att vara näringsminister och jag har inget emot att fortsätta. Metallbasen kritisk Svenskt Näringsliv som redan krävt näringsminister Pagrotskys avgång fick på torsdagsmorgonen stöd i en av de tyngsta fackliga rösterna för EMU. Metalls ordförande Göran Johnsson, som också sitter i socialdemokraternas verkställande utskott intervjuades i Morgonekot. – Jag kräver inte att han ska sitta kvar som näringsminister, säger Göran Johnsson. Föreslås det en annan kommer vi att samarbeta med honom. Under detta finns en kritik mot Leif Pagrotsky, men inte till den grad att jag kräver hans avgång, sa Johnsson. Delade meningar Men inte ens bland de fackliga ledare inom LO som varit för EMU får metallordföranden något odelat stöd mot Pagrotsky. Förutom LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin som tycker att fackliga ledare i synnerhet nu bör avhålla sig från synpunkter på regeringens sammansättning, säger de europositiva ordförandena för LO-förbundens Pappers, Byggnads och SEKO att de har fortsatt förtroende för näringsminister Leif Pagrotsky. Gör ett bra jobb, säger Livs Industrifackets ordförande betonar att han måste ha goda relationer med näringslivet och Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Åke Södergren tycker att näringsminister Pagrotsky gör ett väldigt bra jobb. – Han har ju inte ändrat uppfattning. Han tog ju ställning i EMU-frågan innan han fick jobbet som näringsminister. Sedan har han stått fast vid det. Han har ju inte drivit någon kampanj för det. – Att Svenskt Näringsliv kräver hans avgång kan man mer dra på munnen åt. De skulle väl hellre se att alla socialdemokratiska statsråd avgick. Det är inte den regering de vill ha, så vitt jag förstår, säger Åke Södergren.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".