Investeringar ska hjälpa Frankrike och Tyskland

Under ett möte på torsdagen i Berlin har Frankrikes president Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder kommit överens om ett ekonomiskt paket som är avsett att sätta fart på den europeiska ekonomin.
Både Tysklands och Frankrikes ekonomier står och stampar med nästintill nolltillväxt och båda har stor underskott i statsbudgeten. Därför vill de nu med hjälp av pengar från EU:s investeringsfonder sätta fart på den europeiska ekonomin. Satsa på tillväxt Fram till 2010, enligt uppgifter från den tyska televisionen, ska 50 miljarder euro investeras i olika tillväxtfrämjande projekt. Exempel på detta är en snabbsträcka för tåg mellan Paris och Berlin, stora vindkraftanläggningar, en digitalisering av radio och tv-nät, stora stasningar på sameuropeiska forskningsprojekt. På lördag kommer Chirac åter till Berlin, då i sällskap med den brittiska premiärministern Tony Blair. Tyskland och Frankrike hoppas då få med sig Storbritannien på det tillväxtfrämjande tåget. Om de lyckas blir nästa steg att övertala övriga medlemmar i EU-familjen. Diskuterade Irak Under eftermiddagens möten, fanns även ett stort antal ministar med och Irak-frågan diskuterades. Båda regeringarna är fortfarande kritiska till USA:s resolutionsförslag, och de betonar fortfarande hur viktigt det är med ett irakiskt självstyre så snart som möjligt. Till skillnad från fransmännen, ställer Tyskland upp i uppbyggnadsarbetet även utan en FN-resolution. Det sa Gerhard Schröder tidigare på torsdagen. Då handlar det om att träna en irakisk polisstyrka på plats i Irak. Någon egentlig avrapporterng av mötet har inte skett än, så överraskningar kan komma senare.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".