Importörer fuskar med panten på läsk

Två importörer av läsk har polisanmälts för organiserat fusk med retursystemet, de så kallade PET-flaskorna. Genom illegal import som aldrig registrerats i det svenska retursystemet har man undanhållit miljonbelopp. Det här är ett allt större problem som på sikt kan hota hela pantsystemets trovärdighet, enligt Jordbruksverket.
–Här ser vi en flaska som är importerad från Slovakien och här har vi en streckkod som inte är med i systemet, säger Sven Ingemar Svensson på Jordbruksverkets kontrollenhet. Den hittar man i en vanlig livsmedelsbutik? – Ja, det stämmer. Om man stoppar den här flaskan i en returapparat kommer den tillbaka igen? – Ja, det gör den. Den kommer bara tillbaks och ingen pant får du heller, säger Sven Ingemar Svensson. Systematiskt fusk Fusket med returflaskor har satts i system av flera importörer. Även om ett och annat fall upptäcks så tror Jordbruksverket att mörkertalet är stort. Det går till så att en importör köper billigt, ofta i ett östeuropeiskt land, men registrerar importören aldrig flaskorna i det svenska retursystemet. Därmed slipper importören betala in panten från läsken, på så sätt kan importören sälja vidare betydligt billigare än konkurrenterna. – Vi bedömer att man att man kan tjäna ett par kronor på varje flaska genom att fuska med systemet. Det är inte ovanligt att det rör sig om miljonbelopp, säger Sven Ingemar Svensson. Hur stort bedömer du att problemet är idag? – Det är ganska stort och har varit så under flera år. Vi har haft en 20-25 fall under de senaste åren och vi har haft 4 fall hittills i år. Flaskor kan hamna i naturen Förutom att konkurrensen snedvrids riskerar flaskorna att hamna i naturen eller soporna när flaskan inte går att återvinna. I förlängningen kan det skada hela retursystemet. – Det kan skapa en osäkerhet hos konsumenterna om man får pant eller inte och då tror vi att förtroendet för systemet minskar. Undanhållit pant för en miljon Nyligen anmälde Jordbruksverkets kontrollanter två importörer av läsk från Polen och Slovakien, som sammanlagt har undanhållit pant på nästan en miljon. Straffet är normalt dagsböter men ett problem när man väl fått tips via tullen och kunnat göra kontroller är att fallen sällan har någon hög prioritet hos åklagarna på Ekobrottsmyndigheten, säger Sven Ingemar Svensson. – Det kan gå lång tid från det att vi upptäcker att en importör fuskar till att vi ser ett åtal. Det kan röra sig om et par år Varför tar det sådan tid? – Det är ofta resursbrist och att det tar tid att ordna med utredningar och det här prioriteras bort i den stora mängden ärenden som finns. Under tiden kan de fortsätta? – Det är många som gör det, säger Sven Ingemar Svensson på Jordbruksverkets kontrollenhet.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".