Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danmark mjukar upp äktenskapslagarna

Danmark mjukar nu upp sina internationellt hårt kritiserade äktenskapslagar. Detta efter en bred politisk uppgörelse. Men det är bara för vissa par det blir lättare att få leva tillsammans i Danmark.
Det är framförallt infödda danskar som kommer att dra nytta av de nya reglerna. I fortsättningen ska nämligen 28 års medborgarskap eller lika lång tids oavbrutet boende i Danmark göra att man får bo där med en utländsk make eller maka utan att några krav ställs på anknytning till landet. Utlandsdanskar kunde inte återvända På så vis löser de danska politikerna problemet med att utlandsdanskar som gift sig utomlands inte kunnat återvända, något som vållat kraftiga protester. För nu bedöms en dansk som bott länge exempelvis i USA och gift sig med en amerikan ha större anknytning dit och kan därför inte ta med sig sin man eller fru tillbaka till Danmark. Minimal betydelse för invandrare Men för invandrarna får äktenskapsuppgörelsen mellan den borgerliga regeringen, socialdemokraterna och invandringskritiska Dansk Folkeparti minimal betydelse. Ytterst få av invandrarna har ju bott 28 år i sträck i Danmark. Dessutom finns kraven på att båda parterna ska ha fyllt 24 år för att en äkta hälft ska få hämtas utomlands och kraven på ekonomiska garantier och bostad kvar. Dessa krav kommer också i fortsättningen att leda till att unga par flyttar till Sverige för att få leva tillsammans. Reglerna skärps Dessutom skärps reglerna på flera områden. Det ska inte längre vara möjligt att gifta sig med en nära släkting som exempelvis en kusin från det gamla hemlandet. Om barn sänds till internat eller koranskolor utomlands kan det försvåra för dem längre fram när de vill gifta sig. ”En god dag för kärleken” ”En skärpning på så gott som alla områden,”, säger Dansk Folkepartis förhandlare nöjt, medan socialdemokraternas integrationspolitiska taleskvinna Anne-Marie Meldgaard talar om ”en god dag för kärleken”. Men vänsterpartiet SF:s Kamal Quereshi är inte lika belåten för nu kommer människorna i Danmark att delas upp efter sin etniska bakgrund, säger han.
Hans Zillén, Köpenhamn hans.zillen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".